szerda, november 3

Carrie Fisher: A hercegnő naplója - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 244 oldal

Megjelenés: 2017

Kiadó: Libri

Ár: 3999.-

Fülszöveg:

"A hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő régi újsághalmok között bukkant rá kézzel írott naplójára, és szembesült tinédzserkori önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen „hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját” színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeivel, amelyek egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képét mutatják. Carrie Fisher utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében."

Értékelésem: (SPOILER MENTES!)


Ha az életemen múlna sem tudnám megmondani, hogy mikor találkoztam először a Star Wars világával. Arra emlékszem, hogy a filmek egyből beszippantottak, és a kilencedik rész kivételével mindegyiket többször meg is néztem, azonban a könyvek eddig elkerültek. Carrie Fisher egy nagyon meghatározó szerepet alakított ebben a világban, nyilvánvalóan imádták a férfiak szépsége miatt, de nekünk, nőknek is felejthetetlen élményt okozott. Ha pár dolgot kellene kiemelnem, hogy mit köszönhetek a Star Wars-nak, George Lucasnak, Carrie Fishernek, akkor az az, hogy megmutatták, mi nők is képesek vagyunk elérni céljainkat! Erősek vagyunk, szókimondók, talpraesettek, de ha nagyon röviden kellene összefoglalnom: szinte semmiben nem különbözünk férfi embertársainkkal szemben. Mai napig felnézek Leia-ra, szeretnék olyan bátor és erős lenni az életben, mint ő ebben az őrült űroperában.

Ahogy feljebb írtam, a könyvek eddig elkerültek, habár pár ehhez kapcsolódó mű már türelmesen várt a polcomon egy ideje, köztük A hercegnő naplója, ami Carrie Fisher gondolatait, élményeit és titkait tartalmazza az egész Csillagok háborúja mizéria körül. A színésznőt mindig is érdekes személyiségnek tartottam, eleve szeretem, érdekelnek az önéletrajzi könyvek, memoárok, így tudtam, ha valakiét, akkor Carrie Fisherét muszáj lesz elolvasnom!

Én tisztában voltam azzal, hogy főként a színésznőnek Harrison Ford-dal való kapcsolatáról fogok olvasni a műben, de nem mondanám, hogy csak e köré épült ez a kötet. Szépen, kronológiailag halad, hiszen először a Star Wars előtti időkről ír, majd a castingról, a forgatásról, ezután egy nagyobb szerepet kap Harrison Ford, a hozzá íródott levelek, versek, zárásként pedig a negyven év utáni eseményekről számol be a sokoldalú tehetség.

Engem megvett magának! Sok belsős dolgot megtudtam az olvasás során, voltak, amikről elvétve már olvastam itt-ott, de csomó újdonsággal is sikerült megismerkednem. Carrie egy igen érdekes személyiség, élveztem olvasni sorait, nem beszélve saját szerzeményeiről, verseiről, amik teljesen lenyűgöztek! Nem gondoltam, hogy ilyen írói vénák is lakoznak benne, de ezzel csak még inkább nőtt a szememben.

Bátran ajánlom a Star Wars szerelmeseinek, Carrie Fisher rajongóinak, de fontos kiemelnem, hogy ez inkább a színésznő naplója — ahogy a cím is utal erre —, mintsem egy kifejezetten Csillagok háborúja témájú, kulisszatitkokkal teli kisokos, így ezt vegyétek figyelembe, mielőtt elkezditek olvasni!


Összesítés:

Kedvenc karakterek:

Egyértelműen Carrie, ez a könyv róla szólt, nagyon örültem, hogy sikerült ezáltal jobban megismernem!

Kedvenc részek:

A jegyzetei, amiket a Star Wars körül írt.

Kedvenc idézetek:

"Harrisonra néztem.Olyan…Szentséges isten…Milyen jóképű férfi! Nem.Ebből elég legyen! Úgy nézett ki, mintha képes lenne levezényelni a rohamot egy csatában, felhágni a magaslatokra, megnyerni egy párbajt, a gluténmentes világ vezetőjévé válni – és mindezt úgy, hogy közben meg sem izzad."

***

"Kezdek nagyon tapasztalt lúzer lenni. Igazi specialista, minden lúzerek lúzere. Akinek van érzéke a kudarchoz. Stílusosan és igazán profin csinálom."

Borító: 5/5

Gyönyörű ez a borító! Tetszik, hogy Leia arcának csak fele látszik, így egyszerre utalhat arra, hogy nem teljesen csak a karaktere és a Star Wars a téma, hanem a másik fele, az igazi arca is.

Pontozás:

Abszolút jár érte az öt! Nagyon élveztem olvasni a könyvet, szerintem szuperül lett felépítve, végig fenntartotta a figyelmem.


Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése