szombat, január 19

Kalapos Éva Veronika: Muszáj?! - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 284 oldal

Megjelenés: 2017

Kiadó: Menő Könyvek

Ár: 2990.-

Fülszöveg:

"Zsombor ​és Ábel maguktól sohasem beszélgetnének egymással. Ám, ha az ember apja/anyja egymásba szeret, sőt, össze is költöznek, akkor kénytelen lesz. Pláne, ha az egészet megfejelik egy nagy, közös családi síeléssel, előre borítékolhatjuk, hogy ebből sok jó nem sülhet ki. Vagy mégis?
Ez az egyszerre könnyed és komoly történet hűen mutatja meg Zsombor, a menő, vagány, szerepelni szerető, diákdirinek készülő srácot éppúgy, mint Ábelt, aki cseppet sem a társaság középpontja, és a történelemkönyvekkel otthonosabban érzi magát, mint a lányok közelében.
A Muszáj?! nem csak a különböző személyiségtípusok összeütközéseit mutatja meg, hanem egy patchwork család összecsiszolódásának nehézségeit is.
A főszereplő srácok visszaemlékezéseit olvashatod egymás után, előbb az egyik szereplő, majd a könyvet megfordítva a másik szereplő szemszögéből is, vagy úgy, hogy összefonod a két szálat. Bármelyik történettel indulsz is neki, ha eljutsz az Ellenpontok felirathoz, akkor átlapozhatsz a másik naplóba és megnézheted, hogy ugyanazt a történést mennyire másként látják a szereplőink.
Kalapos Éva ezúttal sem okoz csalódást olvasóinak, garantáltan élvezni fogod, bármelyik szereplő karakterével is tudsz könnyebben azonosulni.
És hogy mi lesz a történet vége? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül!
Ezt MUSZÁJ elolvasnod!"


Értékelésem: (SPOILER MENTES!)




Drágáim! A következő ajánlóval/értékeléssel jelentkeztem az Irodalom másképp c. versenyre. Jó olvasást! <3 UPDATE: 3 ponttal sikeresen lemaradtam a döntőről, de nem adom fel, jövőre újra megpróbálom!

Kalapos Éva Veronika ifjúsági regénye az Ellenpontok sorozat egyik kiemelt kötete, hisz műve két ellentétes fiú szemszögéből ismerteti a történetet. Ábel és Zsombor nagyon különböző személyiség, míg az előbbi egy igen visszafogott, humános srác, aki az iskola hierarchia alján helyezkedik el, addig az utóbbi egy diákelnökjelölt, karakán jellem. A fiatalok élete mégis közös útra téved, hisz szüleik összeköltöznek. Ettől a lépéstől egyik gyerek sincs elragadtatva, de akit ez mégis jobban bosszant, az Zsombor, mert féltékeny lesz édesanyja túláradó gondviselésére a két új – számára idegen – családtag iránt.
 
Számomra az első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy Zsombor csak édesanyja figyelmére éhezik, cselekedetei javarészt Beának – az anyukának – szólnak, hogy töltsön több időt a fiával. Megértettem és sajnáltam a srácot, hisz nem lehetett egyszerű néznie, hogy a megszokott kis életükhöz csatlakozik még két tag, illetve azt, hogy anyukája hamar megszerette és elfogadta az új helyzetet. Személy szerint én nagyon megharagudtam Beára, hisz az élet rendje a továbblépés, de előbb a fiával kellet volna rendezni a dolgaikat, úgy érzem őt teljesen kizárta a döntéseiből. Ami pedig nagyon elszomorított az az, hogy a nőről több helyen ordított, hogy egyáltalán nem ismeri gyerekét. Miután a fiú édesapja elhagyta őket nemhogy még jobban összekovácsolódtak volna, hanem olyan volt, mintha ezzel a képzeletbeli kalapáccsal még nagyobb falat kerítettek volna maguk köré. Nagyon idegennek tűntek egymás mellett, Ábellel ellentétben, aki édesanyja távozása után még szorosabb köteléket alakított ki édesapja és saját maga között. Zsombor irigysége mellé ellenszenv is társul, nem nyit a másik fiú felé és nem folytat vele különösképpen bármiféle kommunikációt. Ha teheti inkább elkerüli és nem foglalkozik vele.


Ábel sem egy nyitott ember, közös lakásukban a szabad ideje nagy részében a makettjeit építi és nem foglalkozik a pár hónappal fiatalabb mostoha öccsével. A két fiú között még is az a különbség, hogy míg Ábel egy csendes, szende karakter, addig Zsombor egy agresszívabb, bunkóbb jellem. Azonban egy közös kirándulás közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat.

Az írónő a mai kifejezéseket, szlengeket használva teszi még színesebbé és korszerűbbé a könyvét, ami nehéz témát boncolgat. Milyen érzés lesz bekerülni egy teljesen új családba? Ajánlom ezt a könyvet minden tizenévesnek akit érdekel egy patchwork család története vagy olyanoknak akik hasonló cipőben járnak, mint a könyv főhősei. 


„Vagy találunk ott egy utat, vagy építünk egyet.”


De soha nem adjuk fel! A segítség ott vár az emberre ahol egyáltalán nem számítana rá. Ez a könyv legyen tanulság mindenki számára, hogy mindenhol van kiút, kérdés, hogy elfogadjuk-e a nyújtó kezet vagy sem. A Muszáj?! egy olyan ifjúsági regény, minek mögöttes tartalma minden korosztály számára példaértékű jelentéssel szolgálhat.


Összesítés: 

Kedvenc karakterek:

Ábel, aki számomra az egész könyvben egy nagyon kedves karakter volt. <3

Kedvenc részek:

Az utolsó jelenetek a könyvben! *-* Aki olvasta az biztos tudja, hogy mire gondolok! <3

Borító: 5/5

Mutatós és figyelemfelkeltő! Illik a történethez! :)

Pontozás:

Kalapos Évától most olvastam először, kellemes meglepetésként ért a könyv. Nagyon szerettem! Most egy elég nagy löketet kaptam ahhoz, hogy a további könyveit is beszerezzem előbb-utóbb! ;)


Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése