péntek, június 5

Janne Teller: Semmi - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 182 oldal

Megjelenés: 2011

Kiadó: Scolar Kiadó

Ár: 2495.-

Fülszöveg:

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” 

"Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az iskolát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki – és maguknak – az ellenkezőjét. Egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. Ám először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze – ezért a gyerekek azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnak az imaszőnyegét… Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme. 
Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik. Ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség, no meg felbukkan a média. Csak Pierre marad flegma, akinek ezért súlyos árat kell fizetnie…"

Értékelésem: (SPOILER MENTES!)


Úgy kezdtem el az olvasást, hogy nem egy oldalról hallottam: ezt a könyvet bizony vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Bennem még mindig ambivalens érzések kavarognak, de már a lehető legjobb értelemben. Egyszerre borzasztott el, sokkolt és nyűgözött le, mindezt a maga beteg módján. Jane Teller kemény témát boncolgat, írásában egyszerre hangsúlyos a csapategység fogalma és az élet értelmének kutatása. Mindezeket pedig a legbefolyásolhatóbb korosztály főszereplői szemén keresztül ismerteti az olvasóval.

A 8/A osztály élete teljesen felborul, miután egyik társuk, Pierre ezekkel a szavakkal hagyja ott az iskolát: „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” A fiatalok arra vetemednek, hogy bebizonyítják az ellenkezőjét a fiúnak. De mivel lehetne legjobban bizonyítani azt, hogy az életnek van értelme? Azoknak a dolgoknak bemutatásával, amelyek számukra a legértékesebbek. Létrehozzák a Fontos Dolgok Halmát, ahová kezdetben kisebb jelentőségű dolgokat tesznek (papucsot, bokszkesztyűt, biciklit), majd ezeket egyre durvábbak követik. Fontos azonban kiemelni, hogy minden feláldozásra került tárgy erős szimbolikus jelentéssel bír, ezek felfigyelésével pedig csak tovább igazolódik bennünk az írónő zsenialitása. A Fontos Dolgok Halmára figyelmes lesz a világsajtó, így a tizenévesek hamar rivaldafénybe kerülnek, ám Pierrét még ez sem foglalkoztatja. A fiatalokban az elkeseredettség és a csalódottság annyira eluralkodik, hogy az érzelmek egymás ellen fordítják őket.

Terjedelme ellenére igen tartalmas és erős kötetről van szó. Az olvasottak teljes mértékben elgondolkodtattak, de a depresszív oldala ellenére sem sikerült letargiába taszítania. Az írónő egy egészen más perspektívából kutatta szereplőivel együtt az élet értelmét, ami sok embert jogosan borított ki, de az olvasót ezzel együtt mégis magába szippantotta. Tudni akartam, hogy mi lesz a következő áldozat, mi fog történni a srácokkal és hogy végül megbékél-e a világgal Pierre. Az olvasottak sokkoltak, de mégis megvett magának a regény. Lélektani, a lelkemhez szólt, adott valamit, ami a mai napig foglalkoztat, formált. Ifjúsági regény, gyerekeken keresztül mutat be egy igazán komoly témát, célközönsége elsősorban a fiatal olvasók, de témáját tekintve a felnőtt korosztályt is magához szólítja. Megtörténhet? Miért ne történhetne?! Miért NE történjen? Ezért! Érdemes elolvasni a művet, hogy átértékeljük a helyzetünket, hogy megfogalmazzuk, számunkra mit jelent az élet, mit jelent élni.


Összesítés:

Kedvenc karakterek:

Számomra egyszerre volt mindenki nagyon közömbös, de érdekes is. Jane nem engedte, hogy közel kerüljünk a fiatalokhoz, egy falat húzott közénk, így igazán nem sikerült megismernünk őket. A nézetüknek köszönhetően azonban sikerült kialakítanunk róluk egy bizonyos képet. Nem szívesen emelnék ki senkit, mert egyszerre érdemelné mindenki, hogy szó legyen róla.

Kedvenc részek:

Az abszurditása és drasztikusabb megnyilvánulásai végett nem tudok kifejezett kedvenc részeket említeni a műben. Egyszerre nyűgözött és borzasztott el.

Kedvenc idézetek:


"– Miért tesz mindenki úgy, mintha minden, ami nem fontos, nagyon fontos lenne, miközben baromira el vannak foglalva azzal, hogy úgy csináljanak, mintha a valóban fontos dolgok egyáltalán nem lennének fontosak?"

***


"Ha van valami, ami miatt érdemes mérgelődni, akkor olyan is van, aminek érdemes örülni. Ha van valami, aminek érdemes örülni, akkor van valami, ami számít."


Borító: 5/5

Jelentéktelennek tűnő dolgokat rejt a borító. Mankó, kígyó, koporsó, focilabda, egy hörcsög, de még egy Jézus szobor is megtalálható rajta. Kicsit nagyon abszurd, de egyből felcsillan a szemünk és kíváncsiságunk nem hagy nyugodni bennünket: mi lehet a történet?

Pontozás:

Képtelen vagyok 5 csillaggal értékelni, de számomra a lepontozást sem érdemli. Nagy dilemmák ezek. Ajánlom, utáld vagy szeresd, de olvasd!




Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése