hétfő, július 19

Róbert Katalin: Szelídíts meg! - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 270 oldal

Megjelenés: 2017

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Ár: 2999.-

Fülszöveg:

"Róka ​kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak. 

Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból. 

Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz. 

Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek… 
Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát. 

A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…

Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?"

Értékelésem: (SPOILER MENTES!)


Róbert Katalinnak ezzel a könyvével már a megjelenése óta szemeztem, de csak mostanában a Könyvmolyképző Kiadó támogatásával került fel a polcomra. A Válassz engem! című művével már belopta magát a szívembe az írónő, így mindenképpen szerettem volna olvasni még a repertoárjából. És mivel a Szelídíts meg!-et a A kis herceg inspirálta, ezért nem volt kérdés a számomra, hogy ezzel folytatom az ismerkedést Róbert Katalin munkásságával!

Róka egy magának való, mogorva és elutasító kilencedikes lány, aki már másodszorra, de egy teljesen más iskolában járja újra ezt az osztályt. Állandóan rajzol és nem érdekli sem a tanulás, sem az új, elmondása szerint nyomi osztálytársai. Matekból nagyon rosszul teljesít, bukásra áll, hiszen szinte üresen adja be dolgozatait, amik értékelhetetlenek a tanár számára.
Kisherceg tizenegyedikes és fogalma sincs a jövőjéről; mivel szeretne foglalkozni, merre menjen tovább. Osztályfőnöke és Róka matektanára felkéri, hogy korrepetálja a lányt a tantárgyból, hogy ne kelljen újra évet ismételnie. A fiúnak ez beleszámít a közösségi munkába, illetve amúgy is szeret másokon segíteni, így igent mond a felkérésre.

Róka igyekszik minél elutasítóbb lenni Kisherceggel, hogy elriassza a fiút, ám ő türelmesen várja, hogy a lány megnyíljon és segíthessen neki. Majd idővel egyre közelebb kerülnek egymáshoz és megosztják lelküket nyomasztó problémákat is egymással.

Egy gyönyörű történet, csodálatos karakterekkel! Róbert Katalin könyve egyből bűvkörébe vont, Matyi és Regi története teljesen megvett magának! A cselekmény nagyon valósághű, komoly témákat dolgoz fel, mint például a válás, kilátástalanság. A két fiatal elindul a felnőtté válás útján és a könyv végére megérkeznek ennek kapujába, hiszen mind nagy változásokon kell keresztülmenniük, de kiállták az élet megpróbáltatásait.

A könyv tökéletesen dolgozza fel A kis herceg történetét. Folyamatosan leköti az ember figyelmét, érdekes és magával ragadó, egészen az utolsó oldalig. Ahogy Matyi próbálja megszelídíteni Regit, úgy mi is egyre közelebb kerülünk a karakterek valódi énjéhez és egyre jobban megismerkedünk személyükkel.

Szívből ajánlom a könyvet a serdülő tiniknek, felnőtteknek, vagy azoknak a fiataloknak, akiknek hasonló problémákkal kell megküzdeniük (továbbtanulás, meg nem értettség stb.), mint a regény főhőseinek. Ez a kötet messze kiemelkedik az ifjúsági könyvek közül, ott van a legjobbak közt!


Összesítés:

Kedvenc karakterek:

Kisherceg nagyon a szívembe lopta magát türelmével és odaadásával. Nálam abszolút ő volt a kedvenc karakter!

Kedvenc részek:

A különórás beszélgetések, és azok a részek, amikor egy kicsit többet megtudhattunk a karakterekről, Róka múltjáról és Kisherceg bizonytalanságáról.

Kedvenc idézetek:

"– Ma nem olvasol? (…) 
– Befejeztem és nincs kedvem másba kezdeni. 
– Mert olyan, mintha benned maradt volna a történet és nem tudnád elengedni. Vagy inkább az nem engedne el téged."

***

"Türelem és kedvesség. Mindig segít."

Borító: 5/5

Csodálatos ez a borító! Amikor először megláttam, egyből beleszerettem, hiszen gyönyörű, ahogy egyszerre ábrázolja Regit mint emberi énjét, de közben a róka is megtalálható rajta, mint kulcsmotívum a történetben.

Pontozás:

Imádtam ezt a történetet, nem kérdés, hogy ötből öt csillagot adjak rá! Biztos vagyok benne, hogy még olvasni fogok az írónőtől, hiszen az eddig olvasott könyvei mind meggyőztek!


Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése