csütörtök, július 29

Istók Anna: Semmiért egészen - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 236 oldal

Megjelenés: 2019

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Ár: 2999.-

Fülszöveg:

"Tudsz szívből szeretni?

Nándi és Flóra az egyetemen találkozik, ahol a jóképű fiú eltekeri a gépészkarra járó lány fejét. Senki sem jósol nekik nagy jövőt, de ők egymásba szeretnek és összeházasodnak. 

A felszínen minden ideális. De vajon milyen sérelmek, hazugságok rejlenek a látszólag tökéletes kapcsolat mélyén? Mi lesz, ha egy nap az egyensúly felborul? 

Valaki hibázik. 

Valaki titkot rejteget. 

Valakit megcsalnak. 

Valaki pedig nekiáll, hogy igazságot szolgáltasson. 

Vajon ki lehet a titokzatos szerető, aki eléri, hogy Nándi szép lassan feladjon mindent: családot, lakást, munkát, karriert? 

Vajon meddig éri meg bosszút állni, és mikortól kell megbocsátani? 

Mindenki hibázik. 

Te is. 

Nézz csak tükörbe, azt hiszed, tökéletes vagy?"

Értékelésem: (SPOILER MENTES!)


Istók Anna regényére a címe miatt figyeltem fel kezdetben. Szabó Lőrinc versét alapul véve születethetett meg a regény, az ő lírai alkotását alakíthatta egy kifejtett, hosszabb cselekményes történetté, ami rengeteg lélektani kérdést boncolgat. Ez volt az első arany pöttyös, az első Istók Anna könyvem, de biztosan állíthatom, hogy nem az utolsó!

Nándi egy igazi nőcsábász, egy hatalmas játékos, aki kezdetben képtelen az elköteleződésre. Bulinak tarja az életet, fesztelenül telnek mindennapjai. Azonban hamar megváltozik életfilozófiája, miután megismerkedik Flórával, a két évvel idősebb egyetemistával, aki egyből elbűvöli szépségével és rendkívül tehetséges, okos elméjével. Felhagy az eddigi kicsapongó életével és a legtöbb ember jóslatát meghazudtolva, együtt is marad a lánnyal.
Flóra mindent feláldoz Nándiért. A szerelem, amit a férfi iránt érez, fogságba ejti. Nem létezik más számára, mint ő, mindaddig, míg meg nem születik gyermekük, Süti, aki értelemszerűen első helyre kerül a fontossági listán.
Emő igyekszik Nándi kedvében járni. Írja a háziját, segít a vizsgáiban, próbálja felhívni a férfi figyelmét és sikerrel is jár. Ők ketten szeretőkké válnak az egyetemi évek alatt, de Flóra felbukkanásával megszakad kettőjük kapcsolata.

Nándi képes tényleg megváltozni, vagy ez egy átmeneti időszak az életében? Milyen titok nyomja Flóra vállát? Mi történt Emővel az egyetem után?

A Semmiért egészen komoly témákat érint. Nem véletlenül sorolják a felnőtt kategóriába, eleve egy házaspár mérgező kapcsolatát mutatja be, a megismerkedésüktől kezdve, egészen a kapcsolatuk végéig. Megjelenik benne a függőség, mind emberektől való függés, mind az internetes függőség, illetve egy kis mitológia is felfedezhető a regényben.

Nehéz megfogalmazni, mit is érzek az olvasás után. Teljesen lenyűgözött a könyv! Egy kedves bookstagramos lánnyal beszélgettem arról, hogy megkockáztatja, az éve legjobb olvasmánya volt, és egyet kell értenem vele! Habár elég kevés könyvet olvastam eddig idén, Istók Anna regénye kiemelkedett mind közül. Létezik tökéletesség, vagy ez mindössze egy átmeneti állapot a jó és rossz között, egy olyan köztesség, ami tele van bizonytalansággal, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor billen a mérleg, felborítva ezzel az eddigi makulátlan életünket?

A Semmiért egészen a lelkemig hatolt, mindig tett hozzám, de közben folyamatosan zúzott szét. A legkönnyebben úgy tudnám megfogalmazni, hogy ilyen az élet. Tele gyönyörű pillanatokkal, vagy rosszakkal, helyes, helytelen döntésekkel, emberekkel, akik jönnek-mennek életünk során. Istók Anna könyve könyörtelenül szembesít minket a rideg valósággal, ahol nem minden móka és kacagás.

Bátran ajánlom a könyvet azoknak, akik egy komolyabb hangvételű olvasmányra vágynak, akik szeretnének egy olyan művet olvasni, ami habár fikció, nem ragaszkodik el a valóságtól, egy már-már mindennapi problémát feszeget és ami több perspektívából mutatja be a cselekményt!


Összesítés:

Kedvenc karakterek:

Nincs igazán kedvenc karakterem. Ebben a történetben nem voltak tökéletes karakterek, mindenki hibázott, hozott rossz döntéseket. Ők mind átlagos, mindennapi emberek voltak, mintha csak közülünk kerültek volna bele a könyvbe.

Kedvenc részek:

Kifejezetten kedvenc részem nincs. Az elejétől a végéig beszippantott a regény, iszonyatosan szerettem és utáltam is olvasni egyszerre, a történések miatt.

Kedvenc idézetek:

"Ez nem fog működni. 
– Miért ne működne? 
– Newton harmadik törvénye miatt – válaszolja Flóra gúnyosan. – Ha egy test erőt fejt ki egy másik testre, akkor a másik test az elsőre ugyanolyan nagyságú és ellentétes irányú erőt fejt ki. De nem mindegy, melyik testnek nagyobb a tömege és ki horpad be jobban az ütközésnél."

***

"De az álmok makacs dolgok, kibuggyannak akkor is, amikor már nem várná az ember."

Borító: 5/3

Bajban vagyok a borítóval. Egyszerre tetszik a letisztulsága a nárcisszal, ami egy kulcsmotívum a történetben, de közben annyira egyszerűnek és semmilyennek tartom. Már-már túl egyszerű, sötét. Persze ez a sötétéség utalhat a cselekmény mélységére, de nem tudom. Tetszik is, meg nem is.

Pontozás:

Abszolút jár érte az öt csillag! Ezt a történetet egyszerre utáltam és imádtam, zseniális volt! Biztosan olvasni fogok még Istók Annától!


Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése