szombat, január 23

Rachel Cohn · David Levithan: Kihívások könyve - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 280 oldal

Megjelenés: 2015

Kiadó: Tilos az Á Könyvek

Ár: 3490.-

Fülszöveg:

"Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!"

Értékelésem: (SPOILER MENTES!)


Jó ideje csücsült már a polcomon a könyv, de mindenképpen téli időszakban szerettem volna olvasni, így karácsony közeledtével el is kezdtem, de átcsúszott a befejezése 2021-re. Volt egy kis hype körülötte, hiszen a Netflix megvette a jogokat, így 2020 vége óta egy 8 részes minisorozatot nézhetünk meg ennek köszönhetően. Úgy voltam vele, hogy először elolvasom a regényt, hiszen mégis ez az alapja Dash és Lily történetének, így én (egyelőre) kihagytam a sorozat megnézését.  Sok pozitív visszajelzést hallottam róla, így esélyes, hogy az idén majd sort kerítek rá, de arról majd A könyvek mellett, SORIZZUNK! rovatomban úgyis beszámolok nektek. De most akkor beszéljünk a könyvről!

Lily hozzátartozói elrejtenek egy piros noteszt az egyik könyvesboltban abból a célból, hogy valaki a lányhoz hasonló életkorú srác megtalálja, és levelezésbe (vagy inkább noteszezésbe) kezdjen vele. Lilynek nem könnyű az ismerkedés, barátkozás, hiszen igen magának való személyiség, különc, nem olyan, mint az összes többi tinédzser körülötte. A tesója nem hagyja ezt a tétlenkedést, ezért is fog össze a többiekkel, hogy segítsenek húgának. Dash rálel a piros fedeles füzetre, és nem futamodik meg a feladványok elől, amik benne szerepelnek. A két fiatal így kapcsolatba kerül a notesz által és segítőiknek köszönhetően. Dash nem meri elárulni a nevét, hiszen népszerűségéből adódóan ebből Lily egyből kitalálná, hogy kiről van szó, azonban Dash-nek semmit nem mond a lány neve, hiába tudja a levelezésből. Egy ideig sikerül titokban tartani kilétüket, de egyszer úgy is fel kell fedniük magukat egymás előtt. Lehet, hogy az első találkozás nem olyanra sikerül, mint azt eltervezték...

Ambivalens érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Az alaptörténet nagyon tetszett, de a karakterek nem nőttek túlzottan a szívemhez, mivel az olvasás során én sokszor soknak éreztem őket. Nyilván mindenki máshogy viselkedik, nem feltétlen életkorhoz kötötten, de az ő karaktereik már-már túlzóan nagyobb IQ hányadossal rendelkeztek, mint az átlag. A történeten, de rajtuk is éreztem, hogy ez az önfeledtség, gyerekség hiányzik belőlük. Voltak okos dolgok a könyvben, de megesett, hogy egy-egy ilyen intelligens hozzászólást egy igen bugyuta követett, ami valljuk be, elég idiótán nézett ki egymás mellett. Pozitívum, hogy olvastatta magát a könyv, s habár 2021-re sikerült csak befejeznem minden egyéb elfoglaltság (sorozatok, tanulás stb.) miatt, nem bántam meg, hogy a kezembe vettem, hiszen sikerült karácsonyi hangulatba kerülnöm, élveztem a rejtvényeket, feladatokat és nagyon vártam a karakterek egymásra találását.

Ahogy nézem, hiánycikk lett az országban ez a könyv, jelenleg nem igazán lehet hozzájutni, mindenesetre, ha könyvtárban is, vagy a jövőben esetleg egy újranyomás által, de ajánlom azok figyelmébe, akik egy aranyos karácsonyi történetre vágynának. Ha jól tudom Dash és Lily története egy trilógia, itthon pedig eddig csak két részét adták ki, de egészen jó lezárást kapott, így pár megválaszolatlan kérdést eltekintve, nem lesz hiányérzetünk a végén.


Összesítés:

Kedvenc karakterek:

Lily nagynénje hatalmas forma volt, őt nagyon megkedveltem!

Kedvenc részek:

A levelezős részek, illetve az egymásnak írt feladatok teljesítései voltak a kedvenc jeleneteim. Az utolsó fejezetről nem is beszélve, az szintén nagyon cukira sikerült.

Kedvenc idézetek:

"– Te kis perverz könyvmoly!"

***

"– Azt tanultam, visszafele nem megy az ember. Szóval, előre megyek."

Borító: 5/5

Ez a borító egyszerűen zseniális! Tökéletesen átadja a téli hangulatot, illetve százszázalékosan illik a könyvhöz. Megjelenik rajta egy jellegzetes téli utca, szívmotívum is, ami a két fiatal szerelmi történetére utal.

Pontozás:

Egy erős négyesre pontozom az ötből. Nem volt rossz olvasmány, de nem is lett a legnagyobb kedvencem.


Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése