hétfő, július 13

Völgyi Anna: Vigyázhatnál a szádra, Laurám! - Értékelés | Lillsz


Oldalszám: 272 oldal

Megjelenés: 2019

Kiadó: Atlantic Press Kiadó

Ár: 3290.-

Fülszöveg: 

"A ​bristoli tányérmosogatásból hazatért fiatal analitikus lány szívében lassan lobban fel az érzelem, majd a vágy egy munkatársnője iránt, aki a szakmai tökéletesség mintaképeként, egyszersmind vonzó nőiességével kelti fel Sára érdeklődését. Völgyi Anna lélektani alapossággal mutatja be és hiteti el az olvasóval, hogy egy nő másik nő iránti vonzalma miként keletkezik és válik fokozatosan uralkodóvá. 
A végig parázsló humorral, plusz rokonszenves öniróniával előadott történet egy leszbikus szerelemről szól. Romantikus regény, melyben az erotika csak néhány álomkép formájában tör fel, de azért a szerző leírásai és hasonlatai mindig meggyőzőek, legyen szó erotikus álomról, az angliai emigránsélet kilátástalanságáról, egy lepusztult budapesti lakótelepről, vagy a kórházi állapotokról. 
A Sára szerelmének tárgyát képező Laura karakán jelleme kontrasztot alkot a korábbi élettárs, András kiábrándító igénytelenségével szemben. És jóllehet, legalábbis ebben a regényben, Sára szerelme viszonzatlan marad, az olvasó egy számára eddig valószínűleg ismeretlen érzelemvilágban találja magát. És alighanem be kell majd látnia, hogy a közbeszédben sokszor és többnyire durva egyszerűsítésekkel tárgyalt „másság” minden, csak nem természetellenes, ahogy a berozsdásodott nyárspolgári morál tartja."

Értékelésem: (SPOILER MENTES!)


Magamat egy igen színes olvasónak definiálnám, így az írónő felajánlására igent mondva elolvastam LMBTQ témájú könyvét. Úgy gondolom, hogy az új szerzőknek is meg kell adni az esélyt könyvük elolvasására, stílusuk megismerésére, így bátran vettem kézbe Völgyi Anna alkotását, témájától függetlenül, ami elég kényes a számomra. Elfogadok és támogatok, azonban heteroként ezzel a szexualitással nem tudok azonosulni. Volt bennem egy minimális félsz ezáltal, de elkezdve az olvasást, ez teljesen elillant.

Sára otthagyva Bristolt és kedvesét, Andrást, visszaköltözik Budapestre, szülőországa szívébe. A Bristolban analitikusból tányérmosogatóvá avanzsált lányból itthon újból analitikus válik, egy pesti kórházban kap álláslehetőséget. Itt mindjárt az első alkalommal összefut Laurával, a vörös hajú doktornővel, aki közvetlenségével, kedvességével, meg persze bájával egyből elbűvöli. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, mondhatni legjobb barátokká válnak, akik közös kiruccanásokra, egymáshoz menve kapcsolódnak ki a szabadnapokon. Sára sosem érzett vonzalmat nők iránt, így nehezen kezeli a helyzetet, nem mellesleg Laura múltbéli traumái sem könnyítik helyzetét. Egyáltalán mi a helyzet a 10 évvel idősebb doktornővel? Miért viselkedik kétértelműen, megkérdőjelezhető egyáltalán a viselkedése, vagy Sára csak képzel bele többet kapcsolatukba? A szív küzdelmét vívódások sorozata nehezíti. De vajon kijár nekik a boldog befejezés?

Egy kellemes meglepetés, üde színfolt volt az olvasmányaim között az írónő alkotása. Sára egy elég erős személyiség, energiabomba volt az olvasás során, aki hibáival együtt próbált a mának élni. Bár Völgyi Anna inkább Laurát emelte ki határozottságát, erejét illetően, szerintem mindkettőjükben megvoltak ezek a tulajdonságok, de nem szabad elmenni amellett, hogy Laura volt a dominánsabb fél, Sára gyengesége okozója.
Érdekes volt egy egészen más perspektívából olvasni az LMBTQ témáján belül. Személy szerint én csak férfi-férfi kapcsolatokról olvastam, ami azért sokkal másabb női szemmel, mint a saját nemedről írt szerelmi történet. Számomra talán ez volt a legnagyobb kihívás, hogy milyen mélyen megyünk el benne, hogy tálalja a szituációkat a szerzőnő, de boldog vagyok, hogy első ilyen élményemként ezt a könyvet volt szerencsém elolvasni.
Amit negatívumként ki tudnék emelni, az leginkább az általánosítás. Sok helyen a negatívum kapott hangsúlyt, meg sem említve a pozitív oldalát egy-egy témának. Szinte minden megírt könyv egy kisebb szelet a szerzőjéről, véleményéről, ami nyilván fontos, de itt talán kicsit sok volt ez, vagy inkább polgárpukkasztóbb. Legalábbis engem zavart, hogy néha olyan témák voltak feszegetve, amik okkal bökték emberek csőrét. Akármilyen országban élünk, nem szívesen olvasom, ha szidják, hibáit emelik ki, hisz bőven van gyönyörűség. Számomra már hajazott kicsit a politikára is, de hiába vagyok már érdekelt nagykorúként, érintettként, magyarként, nem tud érdekelni! Nem akarok erről olvasni, ebbe belemenni. Talán egy picit sokkal érezhetőbben emelkedett ki ez a személyes vélemény, aminek ezen része engem zavart, de mivel nem túlnyomóan, elszórtan, így nem különösebben rontotta az olvasásom élményét.

Völgyi Anna debütáló könyve megérdemli a figyelmet. Fogalmazásmódja részletes, költői, igazán szépen bán a szavakkal. Története szívfacsaró, keserű, de csodálatos. Bátran ajánlom a romantikus, LMBTQ téma szerelmeseinek!


Összesítés:

Kedvenc karakterek:

Habár különösképpen egyik karakterrel sem volt bajom és valamilyen szinten mindegyiket megkedveltem, kedvencnek egyiket sem nevezném, legalábbis ami Laurát és Sárát illeti. Szerencsétlenkedésük, kétértelmű, macska-egér játékuk kikészített és rendesen összezavart, fogalmam sem volt arról, hogy éppen hogy viszonyulnak egymáshoz.
A legkedvesebb karakter számomra Jucika volt, érte odáig voltam!

Kedvenc részek:

A kiruccanásos jelenetek nagyon tetszettek, olyan volt, mintha én is velük nyaraltam volna.

Kedvenc idézetek:


"Az igazi fájdalom könnytelen."

***


"Ne gondolkozz ennyire sokat, lányom. Reménytelenül szeretni még mindig jobb, mint sosem szeretni igazán."

Borító: 5/3

Számomra túl egyszerű, olyan olcsó stílust kelt, gondolom (bár ennek nem néztem utána) valaki tervezte, rajzolhatta, amiért minden elismerésem, de ehhez a sztorihoz én valahogy nem tudom ezt a képet párosítani.

Pontozás:

Völgyi Anna neve nagyobb figyelmet érdemelne, így remélem többen felkapják a fejüket és elolvassák könyvét. Én csak ajánlani tudom!


Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése