hétfő, augusztus 5

Cecelia Ahern: Üvöltés - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 334 oldal

Megjelenés: 2019

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Ár: 3999.-

Fülszöveg:


"Cecelia ​Ahernnek, az Utóirat: Szeretlek című világhírű regény szerzőjének harcosan feminista novelláskötete egy csepp mágikus realizmussal. Roxane Gay-rajongóknak ideális!
A kötetben harminc különleges, fantáziadús történetet olvashatunk, amelyekben nők küzdenek le ezernyi viszontagságot agyafúrtságuk, leleményességük és könyörületességük révén.
A novellák főszereplőit olyan dilemmák, vágyak és törekvések mozgatják, amelyekkel a világ minden pontján azonosulni tudnak a nők. Az ismerős élethelyzetek jó adag mágikus realizmussal fűszerezve meghökkentő és sokszor roppant mulatságos végkifejletbe torkollnak. A gondolatébresztő írások hősnői életük különböző területein (házasság, gyereknevelés, politika, karrier) szembesülnek titokzatos, de nagyon is valós problémákkal.
Egyikük bőrén vészjósló harapásnyomok jelennek meg, a másikat egy rémálomszerű prezentáció kellős közepén szó szerint elnyeli a föld, a harmadik pedig elhatározza, hogy visszaviszi megunt férjét a boltba, ahol annak idején beszerezte. A különféle akadályokkal birkózó nők életét az is formálja, miként tekintenek rájuk mások, de leginkább persze az, hogy ők maguk érzékelik-e a bennük rejlő erőt.
A harminc novella őszinte képet mutat arról, milyen a mai világban nőnek lenni."


Értékelésem: (SPOILER MENTES!)
 

Cecelia Ahern nevével az Ahol a szivárvány véget ér c. filmnél találkoztam először, amit azóta is a kedvencemként emlegetek. Emlékszem, szentül megfogadtam, hogy előbb-utóbb beszerzem a könyvet is és elolvasom, hisz tényleg akkoriban nonstop, állandóan csak ezt néztem. Sajnos – vagy nem sajnos –, ez nem történt meg, úgy alakult, hogy életem első Ahern könyve az Üvöltés lett és nem Rosie-ék szerelmi története.

A mű, mint azt a cím is érzékeltetni próbálja, egy bazinagy segélykiáltás a világ felé, egy üvöltés az emberek figyelmének felkeltésére. 30 történet, több száz nő és rengeteg szituáció megtalálható a könyvben. Mindegyik karakter az egyenlőtlenségben, nemi diszkriminációban szenved. Cecelia a saját stílusával átszőve próbálja hitelesen bemutatni a problémákat úgy, hogy közben egy kis misztikumot, varázslatot is csempész az oldalakba.

Tisztában voltam vele, hogy ez egy feminista mű, és pár emberrel ellentétben én ezt egy nagyon konzervatív írásnak tartottam, egyáltalán nem volt sértő vagy erőszakos számomra. Hitelesnek, érzelmesnek, néhol pedig mulatságosnak mondanám, örültem, hogy a lapokban sikerült felfedezni önmagamat is, a saját személyiségemet.

Feministának lenni nem arról szól, hogy gyűlölnünk kell a férfiakat. Nem is arról, hogy jobbnak kell lennünk, hogy jobbak vagyunk, mint ellenkező nemű társaink. Feministának lenni arról szól, hogy elfogadjuk a másikat úgy, ahogy van, hogy egyenlőként kezelünk mindenkit. Egy nő és egy férfi tökéletesen kiegészítik egymást. Az egyik nem élhetne a másik nélkül – gondolok itt az utódlásra –, tisztelnünk illene tehát mind a nőket, mind a férfiakat egyaránt. A nemi indentitásról pedig... Nem mi döntjük el, hogy kit szeretünk, hogy kihez vonzódunk. Nincs annál undorítóbb, mint mikor valakit azért kezdünk ócsárolni, mert leszbikus, homoszexuális vagy egyszerűen, mert biszexuális és még sorolhatnám. Nőjünk már fel felnőtt létünkre!

Szerettem olvasni a könyvet, mert egy olyan kikapcsolódás volt a számomra, ami egyszerre tanított és szórakoztatott. Aki élt is eddig át hasonló megpróbáltatásokat, most ennek egy új arculatát olvashatta.



Összesítés:

Kedvenc részek:

Nehéz lenne kiemelni egy-egy történetet, hisz mindegyik a maga bájával lopta be magát a szívembe. Őszintén, nekem egytől-egyig mindegyik tetszett, főként a kissé eltúlzott, varázslatosabb fejezetek.


Kedvenc idézetek:

"Csináld szemtől szembe, frontálisan és higgadtan! Állj ki magadért, beszélj az emberekkel! Légy felnőtt!"

Borító: 5/5*

Különböző színekben pompázik, ami számomra a sokszínűséget és az egyediséget próbálja érzékeltetni. Tökéletesen illik egy ilyesfajta könyvhöz!

Pontozás:

A feminista témájú könyvek mindig is a titkos (már nem titkos) kis kedvenceimként voltak és vannak is számon tartva. A mai napig érdekel egy-egy nő sorsa a világ különböző pontján, és ha nem is egy könyvet, de rengeteg cikket és újságot olvasok a helyzetükről. Elszomorít, hogy néhol mi megy és a tenni akarás lángja gyúl a szívemben sokszor. Ennél a műnél is sikerült ezt éreznem. Tenni kell a jobb helyzetért és megküzdeni érte!



Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

5 megjegyzés:

  1. GYÖNYÖRŰ ÍRÁS LETT. SZERETEM OLVASNI A BEJEGYZESEIDET.

    Az Üvöltés szimbolizálja a nők belső kiáltását, amit a külvilág nagyon hosszú ideig nem hallhat meg. Tennünk kell azért, hogy felfigyeljenek ránk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, annyira kedves vagy, annyira örülök neki! :')

      Igen, pontosan! Remélem rengeteg hasonló témájú könyv fog megjelenni, hisz ezek ugródeszkák valami változás elindítása érdekében! :)

      Lillsz

      Törlés
  2. Én nagyon rettegek a feminista könyvektől, mivel valahogy túlzásnak tartom. Persze nem azt, amikor valaki csak minimálisan az, de sokan túlzásokba esnek és az szerintem nagyon elszomorító. Egyébként tetszett az értékelésed, talán esélyt is adok majd egyszer ennek a könyvnek! 💜

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem, bár, ami most folyik a világban, hogy mennyire elnyomják a nőket, én az eddigi olvasmányaimat nagyon kis egyszerűnek éreztem még ahhoz képest.
      Gyönyörű könyv, szívből ajánlom!❤

      Lillsz

      Törlés
    2. Ez mindig is így volt sajnos! 😔

      Törlés