hétfő, december 23

Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 300 oldal

Megjelenés: 2019

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Ár: 3999.-

Fülszöveg:

"A ​huszonnyolc éves egykori pszichológus-hallgató Dorina hosszú ideje rövidtávú memóriazavarban szenved, ami azt jelenti, hogy csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Aztán egy este elmegy a családjával megnézni egy színházi előadást és minden megváltozik: reggel arra ébred, hogy emlékszik a monodráma főszereplőjére, Heltai Nolenre, akit szakmai berkekben nemcsak az egyik legígéretesebb feltörekvő színészként, hanem a legrémesebb hazug szoknyapecérként is számon tartanak. A harminchárom éves férfi jóképű és csábító, de számító és rideg is. Egy dolog érdekli igazán: a saját boldogulása. Azonban az, hogy az amnéziás lány belép az életébe, alaposan a feje tetejére állítja a sekélyes világát. Mindkettejük számára szédületes belső utazás kezdődik…
Meddig hordozhatunk vérző sebeket büntetlenül? Képesek vagyunk-e a vélt vagy valós bűneinkért megbocsátani egymásnak, de elsősorban önmagunknak? Szurovecz Kitti új lélektani szerelmes regénye leginkább ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az egyetlen ismerős arc a mélyre ásott emlékek és az elfojtott érzelmek hatalmának története."



Értékelésem: (SPOILER MENTES!)


Szurovecz Kitti neve nem idegen a számomra. Lehetőségem volt már A sokszívű és A kisemmizett angyal c. könyveit is elolvasni. November 16-án pedig személyesen is találkozhattam vele Budapesten a Füvészkertben, ahol a Az egyetlen ismerős arc c. műve került bemutatásra. Izgatottan és kíváncsian álltam neki, hisz az ott részt vett beszélgetésen nagyon meghozta a kedvemet az írónő, illetve az eddigi könyvei is lenyűgöztek már.

Dorina rövidtávú memóriazavarban szenved, ami annyit tesz, hogy csak egyetlen napig képes emlékezni. Úgy éli mindennapjait, hogy nem emlékszik arra, hogy mi történt vele előző nap, hogy kivel mit beszélgetett, mit tett. Nála minden ébredés egy üres lap, fogalma se lenne semmiről, ha nem körmölné le napról-napra az aznapi történéseket a naplójába. Ezek a feljegyzések a memóriája elvesztésétől kezdve születnek, hisz minden másra emlékszik, ami az ominózus eset előtt történt vele, azonban az utánalévőkre nem. Egyik nap családjával, édesapjával és nővérével, Lindával egy színházi előadást néznek meg, ahol a híres-neves Heltai Nolen színész szereplése annyira megfogja a lányt, hogy beleég az agyába a pillanat. Mondhatni szó szerint, ugyanis másnap reggel is emlékszik a férfi karakterére. Hosszú évek során ő az egyetlen ismerős arc, aki megragadja. Linda színházi kapcsolatait bevetve megkeresi a színészt és a segítségét kéri a testvérével kapcsolatban. Ha képes volt emlékezni a férfira, meglehet, hogy több időt vele töltve visszanyerheti teljes önmagát. Azzal azonban nem számolt, hogy Heltai közel sem egy gentleman, már-már defektesebb, mint maga Dorina és lehet, hogy jobban tenné Linda, ha minél messzebb vinné húgát ettől a szoknyapecértől. De már elkésett!

Kitti regényeiben már megszokhattuk, hogy találunk bennük lélektant és ebben a látszólag habos-babos szerelmi sztoriban is akadt bőven. Két nagyon különböző személyiség, két teljesen ellentétes karakter útját terelte egy közös pályára, ami nálam a kezdetekkor elképzelhetetlennek tűnt.
Ott van Dorina, a memóriazavaros lány, akinek minden nap át kell élnie ugyanazt a napot, a teljes bizonytalanságot. Át kell rágnia magát naplóján, hogy megtudja mik történtek vele az elmúlt időszakban és abban a tudatban élnie, hogy lehet sosem nyeri vissza emlékeit, és marad az a 21 éves lány, aki az ominózus esete előtt volt. De ezzel kontrasztban ott van Nolen, aki habzsolja az életet, a nőket, mindene a közösségi média, mégis egy álarcot öltve magára éli mindennapjait, és legszívesebben felejtene. Az írónő a kettőjük kapcsolatát, személyiségfejlődésüket, a bimbózó, de fájdalmas szerelmüket írja le 300 oldalon, de ezt  egy döcögős és kemény úton keresztül teszi.

Ódákat zenghetnék a műről, hihetetlenül megszerettem! Alig bírtam letenni, csak úgy vitt magával a sztori, és a karakterek is elvarázsoltak. Ha valaki, hát én nagyon várom a következő Szurovecz Kitti könyvet, kíváncsian várom, ezúttal majd mivel rukkol elő szeretett írónőnk.
Szívből ajánlom mindazoknak, akik egy klisémentes szerelmi történetre, egy gyönyörű lélektani műre és egy magával ragadó, letehetetlen olvasmányra vágynak. Garantáltan imádni fogjátok!



Összegzés:


Kedvenc karakterek:

Időközben mindenkit sikerült a szívembe zárni, de talán Nolent, a hatalmas karakterfejlődése miatt emelném ki.


Kedvenc részek:

Az utazós részek direkt nem vagyok konkrét, nehogy szétspoilerezzem, azokat imádtam!


Kedvenc idézetek:

"A kedves fiúk mind vesztesek, az élet igazságtalan. Láttál te már olyan nőt, aki halálosan szerelmes egy jófiúba?"

***

"-Mert nem gép vagy, hanem ember. Néha meg kell állni, és várni, hogy a lelked is utolérje a tested – feleli Dorina."

Borító: 5/4

Bajban vagyok, mert mikor először láttam a borítót, elszörnyedtem. Sok kicsi rózsaszín papírfecnibe vont borító, amitől csak egy sárga posztit üt el, ahol a cím és a szerző neve szerepel. De így utólag olvasás után rengeteg értelmet nyer ez az amúgy elsőre talán polgárpukkasztó köntös. A jelölők Dorina emlékeire utalhatnak, a sok kis pink négyzetecskéből lesz egy egész és az egyetlen sárga, pedig Nolent szimbolizálhatja, mint változást az életében. Így kifejezetten tetszik!


Pontozás:

Az egyetlen ismerős arc, Szurovecz Kitti most megjelent regénye újból elvarázsolt! Természetesen 5 csillag!



Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

6 megjegyzés:

  1. Szuper ajánló lett, drága! Én is imádtam ezt a könyvet, valami hihetetlenül zseniális. <3 :')

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik az ajánlód 😊 Nagyon szerettem én is ezt a történetet ❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Egy gyönyörű szerelmi történet, az egyszer biztos! 💖

      Lillsz

      Törlés
  3. Hol tudnám meg vásárolni az egyetlen ismerős arc c.könyvet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az értékelésemben megemlítem a könyv címét, arra kattintva megtalálod az Athenaeum oldalán, de minden hazai online és rendes könyvesboltban megvásárolható! :)

      Lillsz

      Törlés