csütörtök, augusztus 27

Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé - Értékelés | Lillsz


Oldalszám: 320 oldal

Megjelenés: 2019

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Ár: 3499.-

Fülszöveg: 

"Ha ​egy szerettedet 
megölik, 
találd meg 
a tettest 
és
öld meg! 

Tilos sírni! 
Tilos besúgni! 
Állj bosszút! 

*** 

A „le az átkozott fegyverekkel” mozgalom ódája. Jason Reynolds New York Times bestsellere egy viharosan sokkoló regény, ami kb. hatvan hatásos másodperc alatt játszódik. Ennyi időbe telik egy fiúnak eldöntenie, hogy bosszút álljon-e a srácon, aki megölte a bátyját. 

Stukker. 
Célszerszám. 
Flinta. 
Gyilok. 
Csúzli. 
Köpködő. 
Zsebágyú. 
Acélmaris. 
Vas. 
Eszköz a 3-as Számú SZABÁLYHOZ. 

Vagy hívhatjuk fegyvernek is. Ezt csúsztatta be a tizenötéves Will a farmerjába. A bátyját, Shawnt nemrég meggyilkolták, és Will ismeri a szabályokat. Tilos sírni! Tilos besúgni! Állj bosszút! Ezért indul el a pisztollyal, azzal a fegyverrel, ami még a bátyjáé volt. Dühösen száll be a liftbe a nyolcadikon. Tudja, kit kell keresnie. Vagy mégsem?. 

A Hosszú az út lefelé rövid, heves, szaggatott, narratív versekkel vet gyors, dühödt, káprázatosan elképesztő pillantást a kamaszok és a fegyveres erőszak témájára, ahogy arra csak Jason Reynolds képes."

Értékelésem: (SPOILER MENTES!)


Barátnőm ajánlásából került hozzám a kötet, és elmondása alapján, ami igaznak bizonyult, 24 órán belül elolvastam. Innen is puszillak, köszönöm!

Willnek megölik a testvérét, így ő bosszút forral. Elhatározza, hogy megkeresi és végez az elkövetővel. De ki a gyilkos?
Shawntól, bátyjától megtanulta, hogy három szabály létezik. Az első, hogy tilos sírni, második, tilos besúgni és harmadik, hogy  állj bosszút! Ezek alapján nem kertel, elhatározza, hogy véghez viszi tervét és mindenáron bosszút áll fivére haláláért. Vívódások, belső harcok dúlnak fejében: tényleg megteszi a lépést, amitől célkeresztbe kerülhet, amitől ő is elindulhat a lejtőn? A valóság próbálja észhez téríteni, vagy mindössze agya képzelete a liftben történő eseménysor? Jason Reynold könyvét tetézi, hogy verses formában fogalmazta meg, így története rövidebb, de talán még nagyobbat üt lírai alkotása, mintha csak egy epikus írás lenne. Pörgős, lendületes olvasmány, ami csak hajtja az olvasót az olvasásban. Vajon képes bosszút állni és emiatt örökre megbélyegezni magát? Jason Reynolds írásától többször libabőrös lettem. Zseniális gondolatsorok, bravúros zárással!

A sötétebb bőrrel rendelkezők, jelen esetünkben a négerek, de ide sorolhatnám az ázsiaiakat, és szinte mindenkit, aki valamivel eltér, a fehérektől – azoktól az emberektől, akik magukat a normálnak tartják és magukhoz hasonlítanak mindenkit , atrocitások tömkelegével kell, hogy leéljék életüket. Az ember zsinórból elítél és megszól olyan személyeket, helyeket, de mondhatom, hogy bármit, anélkül, hogy először ismerkedne, informálódna. Az előítéletek, az erőszak és a negatív hozzáállások azok, amik megölnek bennünket.

Jason Reynolds könyvét bátran ajánlom mindenki számára, sokkal nagyobb figyelmet érdemelne a mű, mint amennyije van. Megrázó olvasni azt a belső vívódást, ami egy ember fejében játszódik egy ekkora tett előtt és iszonyatosan fájó szembesülni azzal a sok ártatlan halállal, akik főként bőrszínük által kerültek egy ilyen igazságtalan helyzetbe.


Összesítés:

Kedvenc karakterek:

Will karaktere számomra nagyon gyerek volt. Az olvasó észlelhette a gyász különféle fázisait, ahogy keresztülmegy rajtuk a fejezetekben. Nem mondanám egy negatív, sem egy pozitív karakternek, úgy viselkedett, ahogy szerintem sokunk tett, akart volna tenni egy hasonló helyzetben. Számomra azonban nem volt kedvenc.

Kedvenc részek:

A felvezetőjeleneteket mondanám kedvencnek, a liftben történő jeleneteket.

Kedvenc idézetek:

"A SZOMORÚSÁGOT

olyan nehéz
elmagyarázni.

Képzeld el,
hogy felébredsz,
és valaki,
egy idegen

leszíjazott,
és egy fogót nyom
a szádba, megragadja a fogadat,

az egyik hátsót,
az egyik nagyot,
fontosat

és kitépi.

Képzeld el a lüktetést
a fejedben,
a doboló hangot
a füledben,
a szivárgó vért.

De a legrosszabb,
a legszörnyűbb

az, ahogy a nyelved
folyton becsusszan
az új üres helyre,

ahol tudod,

egy fognak kéne lennie,

de már nincs."


Borító: 5/5

Utólag vettem észre, hogy egy emberalak is megtalálható a borítón, ami még különlegesebbé teszi a csomagolást. A lift és a gombok igen ikonikus elemek, ezeket tökéletesen szemléltették, ahogy ugye az előbb említette főszereplőt, Willt is. Nekem nagyon tetszik!

Pontozás:

Egyértelműen öt az ötből! Aki szereti a rövid, de annál ütősebb, igaz történeteket, azoknak kötelező darab!


Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése