vasárnap, január 27

Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 328 oldal

Megjelenés: 2018

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Ár: 3699.-

Fülszöveg: 

"A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?"


Értékelésem: (SPOILER MENTES!)





Mint azt már nagyon sok bejegyzésemben említettem, elég zötyögősen indult a kapcsolatom az írónővel. A sokszívű -vel képtelen voltam megbarátkozni, nem tudtam elfogadni azt az élethelyzetet, amit Kitti próbált nekünk bemutatni a művén keresztül. Ellenben engem nagyon megfogott a stílusa és nagyon bíztam benne, hogy az új könyvében nem fogok semmi kivetnivalót találni. A sokszívűben is már megvolt az a plusz, abban is volt már valami, valami ami beszippantott! Nem sokkal később megjelent A kisemmizett angyal és én beleszerettem. Teljesen!

Az írónő két fiatal, tizenéves lány szemszögéből mutat be egy igazán kényes és megbotránkoztató történetet, melynek a központjában a prostitúció áll. Mia egy Nyírségben élő 15 éves tinédzser  volt, mikor rákényszerült arra, hogy a testéből éljen. Budapestre költözik, ahol nap mint nap áruba kell bocsátania a testét, hisz ő csak egy porszem a világméretű rendszerben. A keresett összeget szegény édesanyjának és testvéreinek küldi haza a jobb megélhetőség reményében. Nem szereti a munkáját, de muszáj csinálnia, egyszerűen nincs más választása. A napjai a szürke, monoton ütemben telnek mindaddig, míg egy gazdag, hasonló korú lányt nem hoznak a szállására. Ekkor kezd teljesen megváltozni, felborulni Mia megszokott élete.

Panka egy jómódú család legidősebb gyermeke. Szülei nem sokkal a regény kezdete előtt szétmentek, a lány és húga édesanyjával él. Édesapja egy másik házban van egyedül, míg édesanyja az új barátjával a megszokott családi fészekben. Már a kezdetekkor szembesülünk  azzal, hogy a lány nem támogatja ezt a kapcsolatot. Menedék gyanánt a barátjához, Dávidhoz menekül titokban, ahhoz a sráchoz, akivel egy bulin ismerkedett meg és akinek azt hazudta, hogy idősebb, mint amennyi valójában. De a fiúnál minden megváltozik! Dávid mocskos ügybe keveredhetett, hisz a fickók, akik a lakására jönnek, mikor Panka is ott van, egyszerűen elhurcolják a lányt! Egy prostituáltakkal teli szállásra kerül, ahol szobatársat kap, Miát, akinek szintén ez a foglalkozása. Ezernyi kérdés cikázik át a gondolatain: Ennyi volt az élete? Nincs menekvés? Neki is erre az életre kell kényszerülnie? A regényben ezekre és még számtalan kérdésre is választ kapunk!

Szurovecz Kitti könyve a valódi élet legmocskosabb bugyraiba kalauzolt el, ahol kezdetben én magam is azt hittem, hogy nem lesz menekvés! Milliónyi érzelem volt ebben a könyvben és bennem is az olvasása során! Elképesztő! Egyszerűen zseniális!  A két lány karaktere egyből a szívembe lopta magát, ezerrel szurkoltam nekik: csak sikerüljön! Kittinek egy eszméletlen könyvet sikerült írnia! Tökéletesen sikerült bemutatnia ezt a környezetet és emberközeget. De egy valami nem sikerült! Ami sajnos túl valóságos, ami létezik és nagy valószínűséggel létezni is fog míg világ a világ. Ez a prostitúció. Itthon, külföldön, mindenhol jelen van! Szörnyű ebbe belekerülni és szörnyű ebből kikecmeregni. De semmi sem lehetetlen, minden lehetséges! Az írónő a könyvén keresztül reményt adott azon emberek számára, akik a legkilátástalanabbnak látják a helyzetüket. Van kiút!


Összesítés:

Kedvenc karakterek:

A történet során Mia és Panka is egyaránt hatalmas változásokon mentek  keresztül, nagyon megérintett a történetük, megszerettem őket! <3

Kedvenc részek:

Szinte minden könyvnek a vége tetszik úgy igazán, ez most sem volt másképp. Félreértés elkerülése végett mondom, hogy az egész könyvet imádtam, de az a lezárás... Egyszerűen zseniális volt!

Kedvenc idézetek:

"(…) a regények azok tanítják az életet."

***

 "Nehéz olyan problémát megoldani, amelynek a létezését sem ismerjük el."

Borító: 5/5

Már megjelenés előtt felkaptam a fejem erre a csodaszép borítóra! Figyelemfelkeltő, mégis visszafogott, letisztult és elegáns is egyben!

Pontozás:

Egyértelműen 5/5! Ez a történet valami csoda volt számomra! Szurovecz Kitti írónak született, úgyhogy csak írjon, úgy érzem kezdek ráfüggni a könyveire! :)


Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése