hétfő, március 11

Sarah Pinborough: Ha addig élek is - Értékelés | Lillsz

Oldalszám: 352 oldal

Megjelenés: 2018

Kiadó: XXI. Század Kiadó

Ár: 3990.-

Fülszöveg:

"Tucatthrillerek unásig ismerős nyitójelenete: egy nő kilép egy kapcsolatból, mert fizikailag fenyegetve érzi magát és gyermekét az apa súlyosbodó alkoholizmusa miatt. A férfi elborult aggyal tajtékzik, és kezét ökölbe szorítva bosszút fogad.
A következő jelenetben évekkel később látjuk viszont a nőt és gyerekét, és mivel tapasztalt thrillerolvasók és -nézők vagyunk, tudni véljük, mi fog történni: a középosztálybeli emberek szép, szolid élete romba dől, amikor utoléri őket a múlt. És nyilván meg is hal valaki. Pinborough regénye pontosan úgy indul, mint a többi, hasonló történet, de nem úgy folytatódik… Nagyon nem.
A szereplők titkokat cipelnek, amelyek persze idővel összefonódnak. A múlt valóban romba dönti a szép, szolid életeket, de egészen másképp, mint ahogy azt vártuk. A borzalom fokozatosan tárul elénk, és mire ráébredünk, hogy Pinborough ismét csőbe húzott bennünket, már késő kihátrálni: ebből csak előre menekülhetünk… "


Értékelésem: (SPOILER MENTES!)




Nem vagyok egy nagy thriller olvasó, de ez a mű teljesen megvett magának! A könyv végeztével jött csak velem szembe, hogy elvileg a történet egy létező eset köré épül, ami a valóságban is megtörtént. IDE belinkeltem, hogy miről is van szó, de ha valaki utálná a spoilereket és nem szívesen tudna meg semmi kulcsfontosságút az olvasmányról, akkor nagyon nem ajánlom, hogy a könyv végezte előtt nyissa meg. Utána viszont mindenképpen kerítsetek rá sort!

Lisa egyedül neveli lányát, Ava-t, az egyetlen gyermekét egy eldugott városban, messze a gyermeke apjától és múltjától. Nem kellemesen ért véget a viszonya a volt férjével, hiszen a férfi iszákos volt, erőszakos, és csak halmozta a problémákat. A nő elmenekült a kapcsolatukból, új életet kezdett a lányukkal hátrahagyva mindent és mindenkit, aki előző életükhöz tartozott. Azonban a problémák ellen nincs menekvés! Lisát folyamatosan kísérti a múltja már-már elviselhetetlenül, és úgy érzi ez az egész előbb vagy utóbb, de fel fogja emészteni. Az egyetlen megoldás az lehet, ha szembenéz a démonjaival és legyőzi őket, csakhogy ez nem olyan egyszerű, mint azt ő gondolná. Azonban nincs más lehetőség! Vagy győzöl, vagy meghalsz!

Iszonyatosan nehéz bármit is írni, elmondani a műről, hisz a legkisebb részlet is árulkodó lehet, én pedig nem szívesen lőném le egyetlen csavarját sem a könyvnek előre. Ezt nektek kell átélni, ha addig éltek is búúúú ! ;)

"Azt látja az ember, amit látni akar."

Sarah teljesen összezavart! Nem tudtam kibogozni a szálakat, teljesen elnyelt a tudatlanság és vártam a megoldásokat, a válaszokat kérdéseimre. Mondanom sem kell, hogy mindenre fény derült, minden értelmet nyert az olvasás után és a teóriáim közül egy sem vált valóra. Ez egyszerre dühített és boldogított, hisz az írónő szépen becsapott engem, de hiszem, hogy másokat, titeket is! Vagy ha nem, majd most fog! Felkészülni vigyázz...

Még nagyon az év elejét tapossuk, de a Ha addig élek is már most a 2019-es könyvek kedvencei között tudhatja magát. Lisa karaktere egyszerre vonzott és taszított, de egyből megfogott, mindent tudni akartam róla a múltját is beleértve, ami a könyv egyik alappillére. Rejtélyes, félelmetes és nagyon izgalmas! Életem thrillerjét olvastam, nem ajánlatos senkinek sem kihagyni!

 


Összesítés:


Kedvenc karakterek:

Lisa a kezdetektől fogva egy érdekes karakter volt, kinek személye egyből kíváncsivá tett, nagyon élveztem a történetét olvasni. Marilyn szintén zenész ha ezt nézzük, az ő életében is voltak titkok és történések bőven, de a maga kedves, szende természetét nem lehetett nem szeretni! :)


Kedvenc idézetek:

"Vajon gyerekkorunkban csak a felnőttkori önmagunk előnyomatai vagyunk?"

***

"Elkövethet az ember valami rettenetes, megbocsáthatatlan dolgot, és mégis megbocsátunk neki, ha szeretjük. A szív már csak ilyen különös jószág."

Borító: 5/5

Gyönyörű! Egyből szemet szúr az embernek a szívbe szúrt tű tömeg és olvasásra kényszeríti! Nálam legalábbis ez történt!

Pontozás:

Izgalom, rejtélyek, félelem: egyszerűen ebben a műben minden volt, ami egy jó thrillerhez kell! Alig várom, hogy a kezemben tarthassam az írónő egy másik művét!



Kövi bejegyzésig,
xoxo: Lillsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése